ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

Проект по компонент 1  "Фестивали и значими събития" 2024 г.

През август 2023 г. АМТИИ кандидатства по компонент 1 "Фестивали и значими събития" по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив и бе селекционирана за реализацията на проекта Made at the Academy 2024 г. Договорът, за сумата от 25 196,00 лв. (двадесет и пет хиляди сто деветдесет и шест лева). е с валидност до юни 2024 г., а реализиацията на проекта в началото на юни 2024 г.

Целта на четвъртото издание на фестивала Made at the Academy, което съвпада с честванията по повод 60-та годишнина на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, е да представи пред жителите и гостите на град Пловдив, най-младото поколение артисти, които се обучават в Академията. Проявите целят откритост, креативност и приобщаване и са планирани така, че публиката да се наслади на синкретичната работа на студентите и техни преподаватели, които са водещи и емблематични имена в българското съвременно изкуство.

Идеята на проекта затвърждава амбицията събитието да се превърне в ежегоден форум и едно от значимите прояви в културния живот на Пловдив наред с останалите разнообразни и качествени инициативи – фестивали и активности – които утвърждават град Пловдив като безспорната фестивалната и културна столица на България и поддържат интереса на международните посетители. От една страна, проектът работи за поддържането на публичния образ на Академията, единствената извънстолична висша институция по изкуства, като да допринесе съществено за нейната видимост и имидж и като представи художествената ѝ продукция пред широката общественост. От друга страна, проектът активира и утвърждава интензивната вътрешна консолидация между различните звена, катедри и факултети на базата на творческо сътрудничество. Това интердисциплинарно сътрудничество е една от ценностите на нашата институция и кандидатура и възможността да го споделим с широката общественост води до преосмисляне на представите за синтез между различните естетически платформи и между различните видове изкуства и тяхната връзка с обществения живот и публичните ценности и начин на живот.

Програмата от събития следва формата, който вече е познат, търсен и очакван на публиката, станал запазеното лице на фестивала, а съдържанието е специално селектирано за Made at the Academy 2024 и е с фокус 60та годишнина на Академията. Както и досега всички прояви в програмата са с вход свободен за посетители. Фестивалът Made at the Academy 2024 включва следните събития:

 1. Фотографска изложба Академия 6.0 – винилни пана с текстова и визуална информация синтезиращи шестте десетилетия история на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и представяща съвременния облик и бъдеще на институцията и работата й по иницииране и съществуване на единствения в страната консорциум „Изкуства и образование“.
  Място на изложбата: Римски стадион. Период: 4 - 24 юни 2024 г. Откриване 18.00 ч.
 2. Продукции на специалност „Дизайн на облеклото“ и на Академичен оперен театър с операта „Комарджията“ от Луиджи Керубини.
  Място на провеждане: Римския стадион Пловдив. Време: 4 юни 2024 г., 19.00 – 20.30 ч.
 3. Годишна изложба на Факултет Изобразителни изкуства, в която участват студенти от всички специалности от катедри „Приложни изкуства“, „Изящни изкуства“ и „Дизайн“.
  Място на изложбата: Градска художествена галерия Пловдив – ул. Княз Александър I № 15.
  Период: 5 – 22 юни 2024 г., откриване 18.00 ч. Конкурс за студентска работа от всички специалности на Факултет изобразителни изкуства – награждаване. Период: 5 юни 2024 г., 18.00 ч.
 4. Представителен концерт „Академията кани Пловдив“ на академични формации, преподаватели и студенти от Факултет Музикална педагогика и Факултет Българска народна хореография и музикален фолклор. Сред участниците са: Академичен народен хор; Академичен фолклорен ансамбъл; Академичен народен оркестър; Академичен смесен хор Гаудеамус; Китарен ансамбъл Академика; Квартет Интро; Академичен оперетен театър; Октет Пловдив и др.
  Място на провеждане: Античен театър Пловдив. Период: 5 юни 2024 г., начален час 20.30 ч.
Проект по компонент 1  "Мобилност" 2024 г.

През ноемри 2023 г. АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" кандидатства по компонент 2 "Мобилност" по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив и бе селекционирана за подкрепа на участието на Академичен народен хор към АМТИИ на третия фествиал FESTMUS през февруари в Испания. 

Проектът предвижда два концерта на Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив,  на третия FESTMUS в Испания. Концертите ще бъдат на 13 февруари 2024 г., вторник, в Аудитория де Кастело - Висша музикална консерватория „Салвадор Сегуи“ в Кастело (CSMC) - заедно с цигуларя Васко Василев и Оркестъра на CSMC Nosoloclasica, диригент: Мигел А. Наваро. Тези концерти имат потвърдена публика от 2000 човека. С тази покана и обмен CSMC също желае да създаде връзка за сътрудничество с Академията в Пловдив за създаване на бъдещи проекти, в които да участват студенти и преподаватели от двете институции.
Валидността на проекта, по договор 24ДГ-32/18.01.2024 г., на стойност 2500 лв., е до февруари 2024 г.