Консорциум "Изкуство и образование"

Лого - Консорциум "Изкуство и образование"

На 1 декември 2021 г. в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив се учреди Консорциум „Изкуство и образование“.

Членове са АМТИИ – Пловдив, инициатор на идеята, Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, БНР Радио Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, БНТ 2 – национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия, Отдел Култура на Община Пловдив.

Членовете на сдружението ще кандидатстват заедно по различни национални и европейски проекти, стана ясно още по време на събитието. Основните цели на Консорциума са: да подкрепя и промотира изкуството и образованието по изкуства; да насърчава творческия диалог, съвременните течения и авангардните търсения в изкуството; да подпомага и популяризира развитието на съвременните форми на художествено изразяване, включително иновативни и експериментални; да повишава знанията и обогатява културата на разбиране и възприемане на изкуството от широката публика; да подкрепя развитието и утвърждаването на достъпно и приобщаващо изкуство; да подпомага професионалното, неформалното и продължаващото образование в областта на изкуствата с цел повишаване качеството и ефективността на обучение; да опазва културното наследство.

„Това споразумение поставя началото на обединение на институции с утвърдени позиции на националната сцена за сътрудничество и взаимодействие в областта на изкуствата и образованието по изкуства“, обърна се към учредителите и присъстващите журналисти проф. д-р Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ.
Повече детайли за учредяването на консорциума може да прочетете в брой 56 на академичното списание АРТСПЕКТЪР.

На 11 май 2022 г. консорциумът организира грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града. Събитието бе посветено на 24 май и се проведе под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив. Първата мащабна изява на консорциума започна с откриване на изложба на преподаватели и студенти от всички специалности във факултета по Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“  и „Глаголицата“ с произведения на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ Пловдив. Гостите на празника бяха посрещнати на стълбите пред Дома на културата с изпълнения на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел. Изложбата откриха проф. д-р Галина Лардева-Минкова, Заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра „Изящни изкуства“ в АМТИИ и Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“. Приветствие към многобройната публика, препълнила фоайето на ет.2, отправи и проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението. Освен възхитителната изложба, която може да бъде разгледана до 15 май, гостите се насладиха на изпълненията на възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и сценичен етюд, изигран от възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив. В 19 часа, в зрителната зала започна концерт с участието на членовете на консорциума. В ролята на водещи се изявиха директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев и Лили Бързева – от екипа на Опера Пловдив. Публиката се наслади на изпълнения на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера – Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева.

„Да създадеш и вдъхнеш живот на нещо ново е идея, която винаги вълнува! Да създадеш обединение за изкуство и образование, точно в нашия град – Европейска столица на културата, е начинание, което със сигурност е още по-вълнуващо! Щастлива съм, че именно АМТИИ е инициатор на идеята за създаване на консорциум „Изкуство и образование“, каза проф. Тони Шекерджиева – Новак, която отбеляза в словото си и приноса на учебното заведение в българското и световно изкуство, дало толкова бележити имена. Тя финала тя цитира американския политик Едуард Еверет, който преди 200 години казва: „Образованието е по-добра защита на свободата,  от която ѝ да е армия“. „Образованието и културата са лекарство за голяма част от днешните предизвикателства. Искрено вярвам в това! Щастлива съм, че сме заедно в този път и процес. Благодаря на всички за подкрепата“, каза ректорът на АМТИИ.

Повече детайли за концерта може да прочете ТУК.